vineri, 10 februarie 2012

Mircea Crişan


În urmă cu nu mai ştiu cîte zeci de ani (poate vreo cinci), respectabilul Mircea Crişan încă avea libertatea de a spune la radio - televizorul pe vremea aceea era un soi de aparat de domeniul sf - că: în california, sunt cutremure de pămînt; în chicago, sunt greve; la bucureşti, au înflorit salcîmii… Superbă butadă pentru cine o poate înţelege!
Acum, libertatea de expresie fără frontiere, îşi spune cuvîntul: numai la bucureşti se întîmplă toate relele din lume, în timp ce toate celelalte meridiane ale mapamondului, şi-au rezolvat problemele. Peste tot înfloresc salcîmii, numai la bucureşti se petrec grozăvii. Mai ales în regimul dictatorial, impus de preşedintele Băsescu.
Maestrul Crişan, avea delicateţea (de fapt interdicţia) de a spune că responsabilii politici de atunci, erau complet depăşiţi de problemele societăţii. Şi se refugia în subtilitate. Acum, noii comici trişti ai comunicării, au deplină libertate să clameze că numai la bucureşti se petrec toate relele din lume. Şi afirmă neadevăruri cu nonşalanţă, la foc automat, fără pic de subtilitate; ba chiar, cu o agresivitate vecină, sau mai bine spus, secantă cu manipularea imbecilizatoare.
Mircea Crişan, avea puterea de a glumi. Făcea haz de necaz. Noii comici ai ecranului, nu mai glumesc; pentru ei, modul lor de “comunicare” reprezintă asaltul LOR final în lupta felixiştilor şi a iliesciştilor, de înfrîngere a noilor aspiraţii legitime, ale românilor încă neatinşi de morbul statului asistenţial.  
Ce va fi, om mai vedea. Sper numai, ca gîdea să nu mai fie crezut de oamenii obişnuiţi  că badea mircea, conjugat de ciuvici, de ciutaci şi de hurezeni, au ultimul cuvînt. N.-AU! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu