sâmbătă, 11 octombrie 2014

Croaziera continuă

Am amintit de Marsaxlokk. Această localitate – de fapt un sat pescăresc – se află într-un golf dublu (în formă de Y) aplecat uşurel către vest, şi este una dintre cele trei localităţi din sudul Maltei care au putut fi amenajate pentru locuit, adică Birzebugia - cealaltă localitate din acest golf - şi amintita Delimara care străjuieşte golful cu farul ei. De aici şi pînă la întîlnirea cu insula Cosimo nemaiexistînd decît Grota Albastră despre care am amintit AICI, (cea mai sudică aşezare a insulei) şi Ghar Lapsi unde (dacă am înţeles bine) este una dintre cele două uzine pentru desalinizarea apei. 
Normal! sudul fiind subpopulat, şi apa este extrem de curată. Tot aici este un restaurant faimos pentru o specialitate culinară: iepure în vin. Poftă bună! J
De aici şi pînă la Golden Bay ţărmul este abrupt şi neprietenos, greu sau deloc abordabil dinspre mare. De altfel, există o formaţiune de stînci – Dingli – care se întinde pe o porţiune de 11 km., cea mai înaltă dintre acestea avînd 250 metri, adevărată fortificaţie naturală sau mai bine spus, însăşi esenţa solului maltez: stînca!





Cum aici temperaturile nu scad sub 17 grade Celsius nici iarna, pentru românii obişnuiţi cu temperaturi negative este hazliu să-i vadă pe maltezi încotoşmănaţi cu pulovere şi cu paltoane. Cel puţin aşa ne-au spus ghizii care-au venit aici cu amatorii de revelion petrecut în aceste insule. 
Pe şestache, unii călători au coborît la masă, bufetul fiind amenajat în sala de jos. Hai şi noi! J Mult mai puţin elegant decît în GRECIAGrecia dar, depun mărturie: un prînz simplu şi delicios, format din trei felii de şuncă (diferite), paste cu sos, ton (adevărat nu cel din conserve) şi o extraordinară porţioară de vinete în bulion. Plus o sălăţică mediterană şi cîteva felii de roşie gustoasă. 
Vin maltez alb sau roşu la discreţie sau după gust, diferite feluri de suc. Repet, de-li-cios!
Apropo de vinul la discreţie: evident că poţi să te serveşti copios dar, nu prea poţi să te întinzi pentru că aşteaptă şi alţii să intre la masă; dar dacă vrei să pleci cu un pahar după tine nu se uită nimeni urît la tine ba, ba, dimpotrivă! Maltezii se bucură ca nişte copii dacă le apreciezi produsele iar mie chiar îmi place să apreciez JŞi uite cum am ajuns la vestita Lagună albastră...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu